Automatisch elektrisch rijden in Belgische eDrive Zones

Automatisch elektrisch rijden in Belgische eDrive Zones

Vanaf vandaag schakelen plug-in hybride wagens van Belgische aangemelde BMW-rijders automatisch over naar 100% elektrische aandrijving bij het binnenrijden van zeven stedelijke ‘eDrive’ zones in ons land. De technologie maakt gebruik van geofencing en wordt toegepast in Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt en Luik.

Van lage-emissiezone tot zero-emissiezone

Niet toevallig overlappen de ‘eDrive zones’ die BMW selecteerde in verschillende gevallen met lage-emissiezones in de betrokken steden (zie bijlagen). De technologie moet bestuurders stimuleren om automatisch lokaal emissievrij te rijden op plaatsen waar dat wenselijk is. Bestuurders die een eDrive zone binnen- of buitenrijden krijgen daarvan een melding op hun scherm.

België fungeert samen met Duitsland, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland als pilootland voor de nieuwe technologie, die klanten moet aanzetten om optimaal gebruik te maken van de elektrische aandrijving op plaatsen waar die het grootste verschil maakt. Deze zomer plant BMW Group ook de invoering van een puntensysteem: wie veel gebruik maakt van lokaal emissievrij rijden in de eDrive zones, wordt daarvoor beloond met punten die ingeruild kunnen worden tegen gratis laadminuten.

De eDrive zones sluiten aan bij de ambities van lokale overheden om zero-emissiezones te creëren. ‘Met dit project tonen we aan dat het slim inzetten van technologie vandaag reeds een onmiddellijke impact kan hebben op lokale emissies’, stelt Eddy Haesendonck, CEO & President van BMW Group Belux.

De toepassing wordt gelanceerd op de plug-in hybride versie van de BMW 3 Reeks, historisch het meest verkochte BMW-model, alsook op de hybride versies van de BMW X5 en de BMW 7 Reeks, geproduceerd sinds vorige zomer. Die hebben de vijfde generatie van BMW’s plug-in hybride aandrijfsysteem aan boord, met een zuiver elektrische autonomie tot 80 kilometer (BMW X5 xDrive45e). Samen gaat het in België om meerdere duizenden wagens.

Praktisch krijgen bestuurders van de wagens die in aanmerking komen automatisch de eDrive Zones app toegestuurd. Alle beschikbare eDrive zones zijn dan meteen zichtbaar en zijn standaard geactiveerd. De verschillende zones zijn afgebakend door GPS-coördinaten op basis van grote bestaande ‘grenzen’ (rivieren, ringwegen, …), maar omvatten altijd de binnenstad. Ze hebben een diameter van 10 tot 20 kilometer.