Elektrische auto’s altijd beter voor klimaat.

Elektrische auto’s altijd beter voor klimaat.

Waarom elektrische auto's beter zijn voor het klimaat.

Uit universitair onderzoek blijkt dat elektrische voertuigen altijd vriendelijker zijn voor het klimaat dan voertuigen met een klassieke verbrandingsmotor. Zelfs wanneer de elektriciteit deels met fossiele brandstoffen wordt opgewekt (zelfs met steenkool), is de balans nog altijd positief.

Drie scenario’s

De studie hield rekening met de hele levenscyclus, dus niet enkel de uitstoot tijdens het gebruik, maar ook bij de productie en de recyclage van de auto. De onderzoekers deden trouwens hetzelfde onderzoek over de voordelen van warmtepompen bij huisverwarming.

Er werd rekening gehouden met drie scenario’s. Eentje ging ervan uit dat we de huidige klimaatpolitiek voortzetten, een tweede hield er rekening mee dat we het Parijse klimaatakkoord volledig naleven, en het derde scenario rekende erop dat we op het huidige niveau van emissies blijven.

In 95% van de gevallen is het in alle drie de scenario’s het beste voor het klimaat om met een elektrische auto te rijden. Er zijn enkele uitzonderingen in de wereld, waar zoveel ‘smerige steenkool’ gebruikt wordt voor elektriciteitsopwekking, dat deze regel niet geldt. Dat zijn dan Polen, Estland, India en Iran.

Meer weten over onze elektrische of hybride modellen? klik hier