De allereerste BMW i4

De allereerste BMW i4

De lancering van de BMW i4 brengt elektrische mobiliteit naar het hart van het merk BMW. Vanaf november 2021 zal lokaal emissievrij rijplezier voor het eerst tot de traditionele kern van het middenklassesegment behoren. De BMW i4 is een vierdeurs gran coupé die de typische ruimte en functionaliteit van dit voertuigconcept combineert met het sportieve vermogen waarvoor BMW bekend staat, en een rijbereik dat ook bij lange reizen overtuigt.

Zijn premiumkarakter, dat het niveau van zijn rivalen ver overstijgt, uit zich ook in de doorgedreven ontwikkeling van zijn aandrijfsysteem en chassistechnologie, zijn elegante design, zijn compromisloze normen op het vlak van materialen en vakmanschap en zijn brede waaier aan personaliseringsmogelijkheden. Bovendien tillen het nieuwe BMW iDrive bedienings- en besturingssysteem en diverse baanbrekende innovaties op het gebied van geautomatiseerde rij- en parkeersystemen de emotionele rijkdom van de rijervaring naar een nog hoger niveau.

De BMW i4 is het eerste zuiver elektrische model van het merk BMW dat van bij het begin volledig op rijdynamiek is gericht. Vanaf de lancering zullen twee modelvarianten beschikbaar zijn, waaronder de eerste BMW M met een lokaal emissievrij aandrijfsysteem. De prestatiegerichte BMW i4 M50 (elektriciteitsverbruik over de gemengde WLTP-cyclus: 24 - 19 kWh/100 km*; CO2-uitstoot over de gemengde cyclus: 0 g/km) van BMW M GmbH gebruikt een elektromotor op de vooras en een andere op de achteras om een systeemvermogen van 400 kW/544 pk te leveren. Hij verenigt een intens rijplezier met een rijbereik tot 510 kilometer over de WLTP-cyclus. De BMW i4 eDrive40 (elektriciteitsverbruik over de gemengde WLTP-cyclus: 20 - 16 kWh/100 km; CO2-uitstoot over de gemengde cyclus: 0 g/km) combineert een 250 kW/340 pk sterke elektromotor met klassieke achterwielaandrijving. Zijn maximale rijbereik volgens de WLTP-cyclus bedraagt 590 kilometer.

Flexibele voertuigarchitectuur, meer algemene coherentie.

Conform de huidige tweede fase van de transformatie van BMW Group naar elektrische mobiliteit, was de ontwikkeling van de BMW i4 gebaseerd op een flexibele voertuigarchitectuur die van bij het begin werd ontwikkeld voor een zuiver elektrisch aandrijfsysteem. De compacte aandrijfeenheden hebben een elastische lager in de respectievelijke subframes van hun assen. De extreem dunne hoogspanningsbatterij heeft een celhoogte van slechts 110 millimeter, werd laag in de voertuigbodem geplaatst en heeft een vaste verbinding met een aluminium breukpaneel en het subframe van de vooras. Een zwaartepunt dat tot 53 millimeter lager ligt dan dat van de BMW 3 Reeks Berline, een gelijkmatige gewichtsverdeling, een licht koetswerk met hoge torsiestijfheid en een geoptimaliseerde stroomlijn (Cd: 0,24) bieden samen met de lange wielbasis en brede sporen het perfecte recept voor de vertrouwde sportieve kwaliteiten en het superieure langeafstandscomfort van BMW.

Bovendien garandeert het voertuigconcept een typische BMW-oplossing voor de traditionele tegenstelling tussen sportiviteit en langeafstandscapaciteiten: de efficiënte aandrijftechnologie en het intelligente, lichte design garanderen een meeslepende dynamiek en een groot rijbereik zonder dat er onevenredig grote en zware batterijen nodig zijn.

Bovendien draagt de integratie van alle aandrijf- en chassiscomponenten bij tot het coherente design van de BMW i4, dat zijn rivalen simpelweg niet kunnen evenaren. De technologische expertise en lange ervaring van BMW Group in de ontwikkeling van extreem sportieve prestigewagens geven de BMW i4 dynamische rijeigenschappen die veel verder reiken dan de snelle acceleraties in rechte lijn die typisch zijn voor krachtige elektrische wagens. Dat vertaalt zich in een moeiteloze vooruitgang, zelfs in moeilijke rijomstandigheden, en een nauwkeurig controleerbaar rijgedrag.

Modelspecifieke chassistechnologie en elektrische vierwielaandrijving zorgen voor dynamische sensaties.

De standaard chassistechnologie van de BMW i4 bestaat uit een vooras met dubbele veerpoot en een specifiek afgestelde vijfpunts-achteras, schokdempers met liftfunctie en een elektromechanische stuurinrichting met Servotronic-functie en variabele overbrengingsverhouding. De slipbeperking bij de inschakeling van de wielen optimaliseert de tractie en richtingsstabiliteit in alle weg- en weersomstandigheden. Dit uiterst snel werkende en nauwkeurige systeem wordt standaard gemonteerd op de BMW i4 en gaat voor het eerst hand in hand met een elektrische vierwielaandrijving.

Deze combinatie geeft de BMW i4 M50 een uitzonderlijke dynamische balans tijdens snelle acceleraties en bij een intensieve laterale versnelling. De koppelsturing van beide motoren reageert opvallend sneller en nauwkeuriger dan mogelijk zou zijn met een transferbak tussen de assen. De BMW i4 M50 is ook uitgerust met adaptieve M-ophanging met specifieke afstelling, een sportieve variabele stuurinrichting, M Sport-remmen en (optionele) 20” lichtmetalen BMW M-velgen in combinatie met banden van verschillende maten.Sterk geïntegreerde en efficiënte aandrijftechnologie.

De vijfde generatie van de BMW eDrive-technologie maakt gebruik aandrijfeenheden die de elektromotor, de vermogenselektronica en de transmissie in een behuizing samenbrengen. De sterk geïntegreerde topologie van dit elektrische aandrijfsysteem resulteert in een vermogensdichtheid tot 2,14 kW/kg en een uitzonderlijk hoge efficiëntiefactor.

De motoren werken volgens het principe van een elektrisch bekrachtigde synchrone motor. De rotor in de BMW i4-motoren wordt niet bekrachtigd door vaste permanente magneten, maar door een nauwkeurig geregelde toevoer van elektrische energie. De prestatie-eigenschappen van de motoren worden bepaald door hun aanzienlijke koppel, dat bij het wegrijden wordt geactiveerd en over een extreem breed toerentalgebied wordt behouden. Wanneer de BMW i4 M50 meer dan tien seconden lang veel vermogen vraagt, wordt de Sport Boost geactiveerd, die niet alleen het maximumvermogen van het aandrijfsysteem levert, maar ook het maximale systeemkoppel van 795 Nm vrijmaakt. Daarmee snelt de BMW M in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u. Het aandrijfsysteem van de BMW i4 eDrive40 genereert een maximumkoppel van 430 Nm, waardoor de sprint van 0 tot 100 km/u in 5,7 seconden wordt afgehaspeld.

De sportieve rijervaring wordt nog versterkt met een modelspecifieke rijklank, die authentieke feedback levert over de bewegingen van het gaspedaal. Daarmee biedt de BMW i4 M50 een extreem energieke soundtrack. Bovendien maakt de optionele functie BMW IconicSounds Electric de integratie van nieuwe geluidsvarianten mogelijk, die werden gecreëerd in het kader van een samenwerking met filmmuziekcomponist Hans Zimmer.

Adaptieve en individueel geregelde recuperatie.

De adaptieve recuperatie geeft de efficiëntie en het rijbereik van de BMW i4 nog een extra boost. Het intelligent geconnecteerde rijbeheer zorgt ervoor dat de intensiteit van de energierecuperatie kan worden aangepast aan de wegsituatie, zoals blijkt uit gegevens van het navigatiesysteem en de sensoren van de rijhulpsystemen. Wanneer u bijvoorbeeld een kruispunt nadert, kan het recuperatievermogen worden verhoogd en kan de energie in de hoogspanningsbatterij worden opgeslagen terwijl het vertragingseffect wordt benut. Op open wegen kan men dan weer voorrang geven aan de ‘coasting’-functie, zodat de i4 zonder aandrijving kan ‘freewheelen’ wanneer de bestuurder het gaspedaal loslaat.

Als alternatief kan de bestuurder in het BMW iDrive-menu een hoog, middelmatig of beperkt remenergierecuperatieniveau instellen voor de D-stand. In de B-stand wordt een hoog niveau van recuperatie automatisch geactiveerd, wat het unieke ‘one-pedal driving’ mogelijk maakt. Het maximale recuperatievermogen bedraagt 116 kW in de BMW i4 eDrive40 en 195 kW in de BMW i4 M50.Hoogspanningsbatterij met de nieuwste batterijceltechnologie.

De vijfde generatie van de BMW eDrive-technologie omvat ook een hoogspanningsbatterij met de nieuwste batterijceltechnologie. De gravimetrische energiedichtheid van de lithium-ionbatterij werd met ongeveer 20 procent verhoogd in vergelijking met de batterij van de huidige BMW i3. De bruto energie-inhoud van de hoogspanningsbatterij bedraagt 83,9 kWh (netto energie-inhoud: 80,7 kWh).

De BMW i4 beschikt tevens standaard over een geïntegreerde verwarming en koeling voor het interieur, de hoogspanningsbatterij en het aandrijfsysteem, dat werkt met een uitzonderlijk efficiënte warmtepompfunctie. Dankzij anticiperend thermisch beheer kan de bedrijfstemperatuur van de hoogspanningsbatterij worden geoptimaliseerd met het oog op een laadbeurt aan een snellaadstation, wat de weg vrijmaakt voor snel en efficiënt laden.

De Combined Charging Unit (CCU) van de BMW i4 werd ontworpen om de batterij uiterst flexibel op te laden. Opladen met gelijkstroom is mogelijk tot 200 kW. Bij een korte tussenstop aan een krachtig laadstation kan het rijbereik van de wagen bijvoorbeeld binnen de tien minuten met maar liefst 164 kilometer (BMW i4 eDrive40) of 140 kilometer (BMW i4 M50) worden uitgebreid vanaf een laadniveau van 10 procent. In Europa wordt de BMW i4 compleet geleverd met een BMW-oplaadkaart, een flexibele snellader met een laadsnelheid tot 11 kW en een mode 3-laadkabel. Met het speciale tariefsysteem van BMW Charging kunnen klanten tegen erg redelijke tarieven elektriciteit afnemen bij openbare en krachtige laadstations.

Design: de visuele expressie van dynamisme, elegantie en duurzaamheid.

De BMW i4 combineert de typische sportieve elegantie van de coupés van het merk met het comfort van een vierdeursmodel en een aanzienlijke dosis moderne functionaliteit. De gestrekte proporties en het duidelijke vormgebruik in zijn koetswerkdesign roepen de exclusiviteit en dynamische flair op waarvoor BMW bekend staat. Accenten in BMW i Blue voor de grotendeels afgeplatte nieren, de batterijtechnologie in de vloer van de wagen en de sportieve diffusorelementen die de aerodynamica van de wagen optimaliseren, benadrukken van hun kant het duurzame karakter van de auto.

Korte overhangen, slanke stijlen, deuren met frameloze ruiten en een daklijn die op vloeiende wijze uitloopt in de achterkant, onderstrepen het silhouet dat perfect bij BMW’s coupévorm past. De fijne koplampen, als optie verkrijgbaar met BMW Laserlight, en de opvallende BMW-nieren met discreet geïntegreerde camera, ultrasone sensoren en radarsensoren zijn de belangrijkste kenmerken van de voorkant. De BMW i4 eDrive40 in M Sport-uitvoering en de BMW i4 M50 maken gebruik van hun eigen opvallende designkenmerken om hun prestatiegerichte karakter te benadrukken. Een M Carbon-exterieurpakket kan als optie worden besteld, terwijl modelspecifieke M Performance-onderdelen inbegrepen zijn in het gamma originele BMW-accessoires.

Het interieur combineert een bestuurdergerichte cockpit met een luxueuze sfeer en een royaal bemeten veelzijdige ruimte. Geluidswerend glas, voorverwarming en preconditioning zijn standaard, net als sportzetels en een sportstuur. De transmissiehendel, de BMW Controller en de functietoetsen bevinden zich op een bedieningspaneel in de middenconsole, dat een modern design uitstraalt. De grote achterklep beschikt standaard over een automatisch open- en sluitmechanisme. De bagageruimte is 470 tot 1.290 liter groot. Een elektrisch uitklapbare en inklapbare trekhaak is als optie verkrijgbaar en de maximaal toegelaten aanhangwagenbelasting bedraagt 1.600 kilogram.

De BMW i4 biedt de beste personaliseringsmogelijkheden in zijn klasse en benadrukt daarmee zijn premium karakter. Zetelverwarming en -ventilatie, Vernasca-leder en bekledingen in BMW Individual-leder, Sensatec en lederen bekledingen voor het instrumentenbord, het M Sportpakket Pro, een glazen schuif- en kanteldak, sfeerverlichting en het Harman Kardon Surround Sound System dragen allemaal bij tot het rijplezier en comfort.

Première voor een nieuwe generatie van het BMW iDrive bedienings- en besturingssysteem.

De nieuwe generatie van het iDrive bedienings- en besturingssysteem, dat debuteert in de BMW i4, breidt de interactie tussen bestuurder en auto uit en maakt er een natuurlijke dialoog van. Het systeem is gebaseerd op het nieuwe BMW Operating System 8 en werd ontworpen met een duidelijke focus op de aanraakbediening van het BMW Curved Display en gesproken communicatie met de ingrijpend verbeterde BMW Intelligent Personal Assistant. De volledig digitale BMW Curved Display groepeert een 12,3”-informatiescherm en een 14,9”-bedieningsscherm samen achter een glasoppervlak dat naar de bestuurder gericht is. De digitale Personal Assistant beschikt voortaan over bijkomende capaciteiten en gebruikt een nieuwe grafische interface om met de inzittenden te communiceren.

De automatische airconditioning met drie zones, die standaard wordt gemonteerd in de BMW i4, gebruikt filtertechnologie met nanovezels om de lucht in de wagen te zuiveren en wordt nu bediend via een aanraakscherm. De temperatuur wordt aangepast door de luchtstroom, de zetelverwarming en de stuurwielverwarming op intelligente wijze te coördineren. Remote Software Upgrades houden de software van de auto up-to-date. Het cloudondersteunde navigatiesysteem BMW Maps garandeert een snelle en nauwkeurige routeplanning, die ook rekening houdt met laadstops onderweg. De BMW i4 biedt ook gegevensoverdracht met 5G.Uitgebreide waaier aan innoverende rijhulpsystemen:

Zo’n veertig rijhulpsystemen zijn standaard of als optie verkrijgbaar om veilig en comfortabel te rijden en te parkeren. Hoogtepunten zijn onder meer de actieve snelheidsregelaar met automatische assistent voor snelheidsbeperkingen, de trajectcontrole, de verkeerslichtdetectie (beschikbaar in Duitsland) en de stuur- en spoorassistent.

De botswaarschuwing vooraan, Speed Limit Info, Lane Departure Warning, Park Distance Control en de achteruitrijcamera zijn standaard. Op de optielijst staan onder meer de Parking Assistant met Reversing Assistant en Parking Assistant Plus met Surround View en Remote 3D View.

Flexibele productie in de fabriek van BMW Group in München, productie van voertuig- en batterijcellen met 100 procent groene energie, gecontroleerde aankoop van grondstoffen.

De BMW i4 wordt geproduceerd in het kader van een flexibele productiestructuur in de fabriek van de BMW Group in München, op een assemblagelijn die ook modellen met verbrandingsmotoren en plug-in-hybrideaandrijvingen bouwt. Zowel voor de productie van de voertuigen zelf als voor de productie van de batterijcellen wordt enkel 100 procent groene energie gebruikt .

BMW Group koopt het kobalt en lithium dat nodig is voor deze hoogspanningsaccu’s van gecontroleerde bronnen, alvorens ze te leveren aan de batterijcelfabrikanten. Het ontwerpprincipe voor de elektromotoren laat toe het gebruik van zeldzame aardmetalen voor de rotors van het aandrijfsysteem te vermijden. Het grote aandeel secundaire grondstoffen en gerecycleerde materialen helpt de hoeveelheid grondstoffen die bij de productie van de BMW i4 wordt gebruikt, te verminderen.

Prijs:

BMW i4 eDrive40e: 59.600€ BTWi
BMW M50: 73.000€ BTWi