De nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé.

De nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé.

Typisch BMW-rijplezier en sportieve elegantie gaan samen met moderne functionaliteit: De nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé bouwt voort op het succes van zijn voorganger met deze mix van kwaliteiten en doordachte verbeteringen van zijn inherente eigenschappen en productinhoud.

Na het klinkende succes van de originele BMW 4 Reeks Gran Coupé krijgt het model een opvolger in de nieuwste 4 Reeks. De nieuwe vierdeurscoupé spreekt tot de verbeelding met zijn merkbaar verbeterde weggedrag, zijn scherpere design dat aansluit bij de nieuwe designtaal van het merk BMW, het geraffineerde premiumgevoel in zijn interieur en de talloze innovaties op het gebied van bediening en connectiviteit. Behalve het rijplezier en de sportieve elegantie waarvoor BMW bekend staat, kreeg ook moderne functionaliteit een centrale plaats in dit Gran Coupé-concept voor het segment van de prestigieuze middenklassers. Een comfortabele toegang tot de achterbank, vijf volwaardige zitplaatsen, een grote achterklep en een moduleerbare bagageruimte maken dat de nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé zijn modelspecifieke vaardigheden behoudt, zowel bij dagelijks gebruik als tijdens langere ritten.

Van bij de marktlancering, die in november 2021 van start moet gaan, zal BMW M GmbH een prestatiegerichte versie van de nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé toevoegen aan het gamma, dat nog vier andere modelvarianten telt. Al deze modellen worden in een flexibel productieproces gebouwd in de fabriek van BMW Group in München, op dezelfde lijn als de volledig elektrische BMW i4 en de BMW 3 Reeks Berline en BMW 3 Reeks Touring.Opvallende proporties, uiterst veelzijdig interieur.

Het aparte karakter van de nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé komt duidelijk tot uiting in zijn koetswerkdesign. Hij is 4.783 millimeter lang, 1.852 millimeter breed en 1.442 millimeter hoog en heeft opvallende proporties in combinatie met dynamisch gestrekte coupélijnen. Daarmee is hij 143 millimeter langer, 27 millimeter breder en 53 millimeter hoger dan zijn voorganger, terwijl ook de spoorbreedtes groeiden: 1.595 millimeter vooraan (+50 millimeter) en 1.623 millimeter achteraan (+29 millimeter). De wielbasis van 2.856 millimeter is 46 millimeter langer dan die van het vorige model en 5 millimeter langer dan die van de 3 Reeks Berline.

Het modelspecifieke koetswerkconcept vertaalt zich in een veelzijdig interieur met een zee aan ruimte achterin. De nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé biedt een koffervolume van 470 liter, waarvan de inhoud in het direct zichtbare gedeelte van de koffer met 39 liter is gegroeid. Het bagagevolume kan bovendien worden uitgebreid tot maximaal 1.290 liter door de rugleuning van de achterbank in drie delen (standaard 40:20:40) neer te klappen.

Expressieve voorkant, elegant silhouet, krachtige achterkant.

Gedurfde lijnen en oppervlakken met een driedimensionale structuur zijn de kenmerkende elementen van de expressieve voorkant van de nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé. De grote, verticaal prominente BMW-nieren in het midden lopen ver door naar beneden toe en garanderen een zelfverzekerde uitstraling. De fijne ‘full led’-koplampen beschikken over U-vormige glasvezellichtgeleiders voor de dagrijlichten. Als optie zijn ook adaptieve led-koplampen met BMW Laserlight verkrijgbaar, inclusief de niet-verblindende grootlichtassistent BMW Selective Beam.

Uitgekiende lijnen, deuren met frameloze ruiten, vlak aansluitende handgrepen en krachtige schouders geven het elegante, sportieve silhouet van de nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé vorm, terwijl de daklijn uitloopt in een uitgesproken spoilerlip op de achterklep. Horizontale lijnen domineren de achterzijde. En de lage, gespierde uitstraling van de wagen wordt benadrukt door een achterschort met verticale luchtuitlaten aan de buitenkanten en een zwarte afwerking voor de onderkant. De stijlvolle, donkergetinte ‘full led’-achterlichten lopen ver door in de flanken.

Specifieke designkenmerken geven de M-sportwagens en het BMW M-model een dynamische toets. Een M Carbon-exterieurpakket is als optie verkrijgbaar en het gamma originele BMW-accessoires omvat diverse modelspecifieke M Performance-onderdelen.Interieur: rijplezier en ruimte in een luxueuze sfeer.

In de nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé zorgen de hoge middenconsole en de vloeiende oppervlaktestructuur, die vanaf het instrumentenbord doorloopt in de deurpanelen, voor een behaaglijk gevoel in de voorzetels. De Start/Stop-toets voor de motor werd ondergebracht in een klassiek ontworpen bedieningspaneel in de middenconsole, dat behalve de modelspecifieke versnellingspook ook de BMW Controller en de toetsen voor de Driving Experience Control-eenheid en elektromechanische parkeerrem omvat. De achterbank met neerklapbare hoofdsteunen biedt plaats aan drie kinderzitjes.

Sportzetels en een lederen sportstuur zijn standaard. In de BMW M440i xDrive Gran Coupé en de M Sport-modellen wordt de dynamische stijl van het interieur benadrukt door middel van kniebeschermers op de middenconsole. De optielijst biedt tal van personaliseringsmogelijkheden. Het rijplezier en comfort kunnen nog worden opgewaardeerd met zaken zoals zetelverwarming en -ventilatie, optionele bekledingen in Vernasca-leder en BMW Individual-leder, een bekleding in Sensatec of leder voor het instrumentenbord, het M Sport Pro-pakket, een groot glazen schuif- en kanteldak, sfeerverlichting en het Harman Kardon Surround Sound System.

De hypergeavanceerde vier- en zescilindermotoren en de ‘mild hybrid’-technologie met 48V-batterij geven de dynamiek en efficiëntie een merkbare boost.

De nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé bevestigt zijn sterk verbeterde sportieve kwaliteiten met een prestatiegericht model aan de top van het gamma. De BMW M440i xDrive Gran Coupé (brandstofverbruik over de gemengde WLTP-cyclus: 8,5 – 8,0 l/100 km; CO2-uitstoot over de gemengde WLTP-cyclus: 193 – 181 g/km) wordt aangedreven door een 275 kW/374 pk sterke zescilinder-in-lijnmotor op benzine. De BMW 430i Gran Coupé (brandstofverbruik over de gemengde WLTP-cyclus: 7,6 – 6,8 l/100 km; CO2-uitstoot over de gemengde WLTP-cyclus: 173 – 156 g/km) introduceert een nieuwe viercilinder-benzinemotor die 180 kW/245 pk ontwikkelt en een in de cilinderkop geïntegreerd uitlaatspruitstuk heeft om de uitstoot verder te verlagen. De viercilinder-benzinemotor in de BMW 420i Gran Coupé (brandstofverbruik over de gemengde WLTP-cyclus: 7,3 – 6,6 l/100 km; CO2-uitstoot over de gemengde WLTP-cyclus: 166 – 150 g/km) levert een maximumvermogen van 135 kW/184 pk. Een 140 kW/190 pk sterke viercilinder-dieselmotor ligt in het vooronder van de BMW 420d Gran Coupé (brandstofverbruik over de gemengde WLTP-cyclus: 5,4 – 4,8 l/100 km; CO2-uitstoot over de gemengde WLTP-cyclus: 141 – 126 g/km) en de BMW 420d xDrive Gran Coupé (brandstofverbruik over de gemengde WLTP-cyclus: 5,7 – 5,1 l/100 km; CO2-uitstoot over de gemengde WLTP-cyclus: 150 – 133 g/km).

In de BMW M440i xDrive Gran Coupé en de dieselversies van de nieuwe wagen tilt de ‘mild hybrid’-technologie de dynamiek en efficiëntie naar een nog hoger niveau. De startmotor-generator met 48V-batterij levert nog eens 8 kW/11 pk bij acceleraties vanuit stilstand of plotse inhaalmanoeuvres. Een extra batterij breidt de mogelijkheden om remenergie te regenereren en op te slaan verder uit.

Alle motoren worden standaard gekoppeld aan een Steptronic-achtversnellingsbak. De als optie verkrijgbare Steptronic Sport-transmissie met acht verhoudingen (standaard in de BMW M440i xDrive Gran Coupé) vult de scherpere schakeldynamiek en schakelpaddles aan het stuur aan met een Sprint-functie. Dat bevordert de motor- en schakeleigenschappen om de dynamische prestaties te maximaliseren bij plotse acceleraties of inhaalmanoeuvres.

Hoge koetswerkstijfheid, geoptimaliseerde aerodynamische eigenschappen.

De sportieve kenmerken van de nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé worden ook bevorderd door het lage zwaartepunt en de gewichtsverdeling van bijna 50:50. Een intelligente materiaalmix optimaliseert het gewicht van zowel het koetswerk als het chassis. De specifieke koetswerksteunen vooraan en rond de achteras dragen bij tot de superieure wendbaarheid en precisie van de auto.

Een actief regelsysteem met luchtkleppen boven- en onderaan, luchtgordijnen en een nagenoeg volledig gesloten bodemplaat optimaliseren tot slot de stroomlijn van de wagen. Zo bedraagt de luchtweerstandscoëfficiënt (Cd) van de BMW 420d Gran Coupé 0,26, tegenover 0,28 voor zijn voorganger.Gesofistikeerde chassistechnologie met modelspecifieke afstelling.

De modelspecifieke geometrie, montage en afstelling van de geavanceerde chassistechnologie in de nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé geven hem een uitzonderlijk dynamisme dat vertrouwen inboezemt. De vooras met twee veerpoten en de achteras met vijf wielarmen werden eveneens ontwikkeld om het gewicht te beperken en tegelijk de stijfheid te verhogen. De standaard gemonteerde schokdempers met specifieke liftafstelling komen zowel de sportprestaties als het rijcomfort ten goede. Naargelang de veerwegen zorgen ze voor extra demping om koetswerkbewegingen onder controle te houden bij grote oneffenheden en om overdreven duiken te voorkomen. Op kleine oneffenheden in het wegdek reageert het systeem met lage dempingskrachten die een hoog comfortpeil verzekeren.

De schokdempers met specifieke liftafstelling voelen bijzonder stijf aan in de BMW M440i xDrive Gran Coupé en op wagens met de optionele M Sport-ophanging. De optionele adaptieve M-ophanging combineert de eigenschappen van de M Sport-ophanging met elektronisch gestuurde schokdempers en biedt daardoor een zo breed mogelijke rijervaring in het sportieve tot comfortabele spectrum. Variable Sport Steering is inbegrepen in combinatie met beide optionele ophangingsversies. Als optie zijn ook M Sport-remmen verkrijgbaar (standaard op de BMW M440i xDrive Gran Coupé).

De nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé wordt standaard geleverd met 17” lichtmetalen velgen. De nieuwe BMW M440i xDrive Gran Coupé staat standaard op 18” lichtmetalen BMW M-velgen en een M Sport-differentieel met elektronisch gestuurde, volledig variabele sperfunctie achteraan. Deze is ook als optie verkrijgbaar voor de BMW 430i Gran Coupé indien klanten voor de M Sport-ophanging of adaptieve M-ophanging opteren.

Uitgebreide waaier aan rijhulpsystemen.

De nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé is standaard of als optie leverbaar met een veertigtal assistentiefuncties die comfortabel en veilig rijden en parkeren mogelijk maken. Hoogtepunten zijn onder meer de actieve snelheidsregelaar met automatische assistent voor snelheidsbeperkingen, de trajectcontrole en verkeerslichtdetectie (in Duitsland), alsook de stuur- en spoorassistent.

De standaarduitrusting omvat een botswaarschuwing vooraan, Speed Limit Info, Lane Departure Warning, Park Distance Control, de achteruitrijcamera en Parking Assistant met Reversing Assistant. Parking Assistant Plus met Surround View en Remote 3D View kan als optie worden besteld.Geavanceerde connectiviteit en nieuwe digitale services.

De bestuurder en de passagiers in de nieuwe BMW 4 Reeks Gran Coupé beschikken standaard over de uitgebreide mogelijkheden van het BMW Operating System 7. Klanten kunnen de bedieningsinterface afstemmen op de situatie van het moment: bedieningsdisplay met aanraakscherm, vertrouwde BMW Controller, multifunctionele toetsen op het stuur, Voice Control of de optionele gebarenbediening van BMW. Ze krijgen ook toegang tot een reeks uiterst geavanceerde digitale diensten, waaronder de BMW Intelligent Personal Assistant, BMW Digital Key, Connected Music en Remote Software Upgrades.

De standaard gemonteerde BMW Live Cockpit Plus omvat het iDrive-besturingssysteem met 8,8”-bedieningsscherm en een 5,1”-kleurenscherm in het instrumentenbord. De als optie verkrijgbare BMW Live Cockpit Professional is uitgerust met een volledig digitale schermgroep, bestaande uit een instrumentenbord met hoge resolutie en een schermdiagonaal van 12,3” achter het stuur en een 10,25” groot bedieningsscherm.

Het cloudondersteunde navigatiesysteem BMW Maps biedt een uiterst snelle en nauwkeurige routeberekening en aankomsttijden, realtime-verkeersupdates met korte intervallen en de mogelijkheid om woorden in te voeren wanneer u een bestemming opzoekt. Met de standaard geleverde smartphone-integratie kunnen klanten Apple CarPlay en Android Auto via het besturingssysteem van de auto gebruiken. En dankzij de functie Remote Software Upgrade kunnen verbeterde functies en nieuwe digitale diensten ‘over the air’ worden gedownload naar de wagen.